Seura‎ > ‎

Historia

Väinö Linnan seura ry on perustettu Urjalassa nimikkokirjailijansa syntymäpäivänä 20.12.1977.

Seuran perustamiskokoukseen kutsuttiin Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jaakko Syrjä, professori Yrjö Varpio, lääninkouluneuvos Esko Kangas, taiteilija Veikko Sinisalo ja lääninkirjailija Väinö Kirstinä. Urjalan kunnan edustajina olivat kunnanjohtaja Arvo Lehto, valtuuston puheenjohtaja Seppo Pirhonen, koulutoimenjohtaja Erkki Rautava, kansalaisopiston rehtori Aulis Ruuska, taideasiamies Ritva Vehviläinen ja lasinsulattaja Einari Vähä-Touru. Kirjailija Väinö Linna suhtautui seuran perustamiseen luonteelleen tyypillisesti, vaatimattomasti:

- Seuran perustamisajatus on imarteleva, mutta toisaalta se saattaa hämilleen. Itsekeskeisyydestäni huolimatta en usko olevani se henkilö, jonka nimelle perustetaan seura. Tietysti voidaan mennä sen ulkopuolelle ja ajatella objektiivisesti, että maalaispitäjälle on hyväksi kerätä ihmisiä tämän seuran piiriin. (Urjalan Sanomat 24.11.1977)

Seuran historiasta kertoo vuonna 2007 julkaistu Heidi Koivulan teos Pentinkulman perilliset. Väinö Linnan seura 1977-2007 [WSOY].